Stelling: Het groeiend medicijntekort bewijst het morele failliet van de farmaceutische industrie.

“Ik ben het eens met de stelling. Zoals ik het begrijp, heeft het medicijntekort alles te maken met het stijgen van de prijzen. Als winst maken je enige prikkel is, terwijl je de ellende van andere mensen daarmee vergroot, dan handel je volgens mij niet ethisch. Wat je ziet, is dat mensen in laboratoria en ziekenhuizen onderzoek doen. Vervolgens komt er een of ander farmaceutisch bedrijf om de hoek kijken dat het overneemt en de prijs verviervoudigt. Ook lossen ze problemen in de productie niet snel genoeg op, waardoor de vraag groter wordt. Als dat je manier van zaken doen is, handel je amoreel.”

Jos van Ginneken – CDA-raadslid in Terneuzen

“Voor mij is het eigenlijk een ver-van-mijn-bed-show. Als je gezond bent en nauwelijks medicijnen gebruikt, merk je het niet. Hoe het zover heeft kunnen komen dat we in Nederland medicijntekort hebben, is wel onbegrijpelijk. Medicijntekort is een mondiaal probleem, veroorzaakt door een kwetsbaar productieproces. Volgens mij wordt in Nederland het probleem versterkt door de manier waarop we inkopen, namelijk door verzekeraars die het liefst zo goedkoop mogelijk inkopen en elkaar beconcurreren. Dit laatste is door de overheid ingesteld. Geld is een te dominante drijfveer in deze business, terwijl het wel gaat om mensen.”

Loes Hakvoort – projectcoördinator Maatschappelijke Diensttijd op GSG Guido Arnhem
Tags: ,

Plaats een reactie

Sjoukje Dijkstra

Nuchter, sociaal, christelijk bewogen. Zomaar een paar woorden die op van toepassing zijn op Sjoukje. Na 4 zwangerschappen mama van 2. Sjoukje geniet van het leven en haar gezin. Hoewel, soms ook even niet... ;)

Weten wat Sjoukje bezig houdt? Bezoek haar persoonlijk blog Yakamoz!

Yakamoz | Het persoonlijk blog van Sjoukje Dijkstra