Mars voor het leven - Nederlands Dagblad

Mars voor het leven (en Israël)

Nederlands Dagblad

…Zo’n 2500 mensen kwamen zaterdag naar de Mars voor het Leven in Den Haag, georganiseerd door Schreeuw om Leven. …Eén vrouw gaat in discussie met de betogers, verder blijft het rustig.

 

Vanaf het Spui loopt een lange stoet door Den Haag, in stille overdenking, met borden waarop leuzen staan als ‘Er is hulp!’, ‘Leef!’ en ‘Jezus houdt van jou’.

De borden zijn even daarvoor uitgedeeld op het Spui.

‘Geen bord voor mij’, zegt een jong meisje. ‘Daar krijg je van die koude handen van.’ Sommige mensen hebben hun eigen bordjes mee. Zoals een vrouw die een A4-tje draagt met daarop een afbeelding van de Heilige Maagd Maria.

davidster

Opvallend is een Israëlische vlag die overal bovenuit steekt. De man die de vlag vasthoudt is Jan Cornelis van Dijk (50).

Hij licht toe waarom hij en zijn vrouw hier staan met de blauwe davidster: ‘Het leven van Israël wordt beschadigd. Israël heeft veel tegenstanders, die Israël het liefst van de kaart willen vegen. We staan op voor het recht van leven voor Israël, want het herstel zal plaatsvinden in Israël. Zonder Israël geen Jezus.’

De Mars voor het Leven raakt Van Dijk in het bijzonder, omdat hij op zijn zeventiende meemaakte dat zijn vriendin een abortus onderging. ‘Later trouwden we wel, maar we zijn toch gescheiden. Abortus verscheurt.’ Net op het moment dat hij dat zegt, dringt een vrouw naar voren die wil weten waarom hij hier staat met de Israëlische vlag. Ze heet José Breuer, is 68 en vindt het pijnlijk: ‘Wat heeft Israël te maken met abortus?’ Zelf is ze voor abortus. ‘Iedereen moet doen wat hij of zij wil. Ik kan me goed voorstellen dat er omstandigheden zijn, waarin mensen geen andere uitweg zien.’

Bekijk artikel