Ontsnapt uit de kerk voor het goede doel | Katholiek Nieuwsblad, Tekst: Sjoukje Dijkstra

Ontsnapt uit de kerk voor het goede doel

Katholiek Nieuwsblad

Tiktak, tiktak… Terwijl de tijd wegtikt, doet een groepje jongeren van Jong Bisdom Den Bosch zijn uiterste best om te ontsnappen uit de Petruskerk in Oisterwijk. Met Church Escape Live werd afgelopen zaterdag geld ingezameld voor de reis naar de Wereldjongerendagen in Panama.

 

Escape rooms zijn sinds enkele jaren een ware hype. In een paar jaar tijd zijn de kamers waaruit je moet ‘ontsnappen’ door puzzels op te lossen, een zeer populair uitje geworden. Inge van Haren deed al vaak mee aan een dergelijk uitje, maar dit is de eerste keer dat ze een poging doet tot ontsnappen uit een kerk.

Van Haren, die ook lid is van het jongerenplatform van het bisdom Den Bosch, is degene die de groep op sleeptouw nam. Terwijl ze kralen uit een rozenkrans op de weegschaal legt, vertelt ze: “Bijna iedereen had hem al gespeeld, behalve ik. Dus heb ik familieleden en vrienden van de kerk gevraagd.”

Op slot
“Het gaat om een koster die de kluts kwijt is”, zegt Patrick Meijer, organisator van de Church Escape Live. “Die koster heeft de kerk per ongeluk op slot gedaan. In de kerk liggen allemaal aanwijzingen en puzzels die opgelost moeten worden om de cijfers op het cijferslot te achterhalen.”

De puzzels hebben met het gebouw en het katholieke geloof te maken, maar volgens Meijer hoef je niet per se gelovig te zijn om de puzzels te begrijpen. “Het helpt wel”, vindt een deelneemster. “Hoe zou je anders de zeven werken van barmhartigheid herkennen?”

Bekijk artikel