Maak je kinderen internetwijs | Tekst: Sjoukje Dijkstra

Maak je kinderen internetwijs

Katholiek Nieuwsblad

Na de privacyrel rondom Facebook verwijderden veel Facebook-gebruikers hun account. Volgens internetpastor Nikolaas Sintobin is dat niet nodig. “Angst is een slechte raadgever”, zegt hij. Wel heeft hij tips om de privacy online te bewaken.

 

De in Amsterdam woonachtige Vlaamse jezuïet Nikolaas Sintobin drukt mensen op het hart om bepaald fotomateriaal niet te delen op internet. “Sommige mensen zetten foto’s van hun slapende kinderen op Facebook. Wat gebeurt er met die foto’s? Helaas zijn er nu eenmaal mensen die die foto’s verzamelen. Dat is dus geen goed idee. Het is belangrijk om goed om te gaan met de eigen privacy, maar ook met de privacy van gezinsleden.”

Sintobin is al sinds 2013 bezig met internetpastoraat vanuit het Platform voor Ignatiaanse Spiritualiteit in Amsterdam. Naast zijn eigen blog, inalledingen.org is hij intensief betrokken bij gewijderuimte.org. Met een ploeg van 60 tot 70 mensen ontwikkelt hij internetpastoraat in de vorm van online teksten, podcasts, video’s en advents en vastenretraites, waaraan duizenden mensen deelnemen.

Paus op Twitter
Volgens de pater, die ooit een veelbelovende carrière als jurist opgaf om jezuïet te worden, is het belangrijk dat de Kerk inspeelt op de digitale transitie, het feit dat het leven zich steeds meer online afspeelt. “Een groeiend deel van de interactie tussen mensen vindt online plaats. We zoeken naar manieren om daar op een betekenisvolle manier aanwezig te zijn. Zelfs de paus is enorm aanwezig op Twitter en Instagram. Daardoor bereikt hij dagelijks miljoenen mensen.”

Uiteraard komt dit niet in plaats van de fysieke ervaring, meent hij. “Je kunt niet alleen via internet Eucharistie vieren.” Internet is volgens hem vooral een aanvullende bron van geloofsverdieping. Zijn eerste raad is dan ook om het niet als gevaar te zien, maar in te spelen op de mogelijkheid die het biedt.

Bekijk artikel