Kerk en moskee in Amsterdam ‘Klokkengelui en de gebedsoproep berusten op hetzelfde grondrecht’

Katholiek Nieuwsblad

Een versterkte gebedsoproep van de Amsterdamse Blauwe Moskee leidde tot commotie. Is de positie van moslims nu te vergelijken met die van de katholieken van vroeger, toen die geen klokken mochten luiden of processies mochten houden?

 

Op zaterdag 2 november klonk om 20.00 uur de gebedsoproep vanuit de Fatih-moskee aan de Rozengracht in Amsterdam. Dat gebeurt één keer per jaar. “Zo blijven we onder de radar”, lacht een moskeeganger, die liever niet met zijn naam in de krant wil. Imam Kemal Gözütok, die al vier jaar bij de moskee werkt, zegt: “Dit is natuurlijk geen gebedsoproep met religieuze bedoelingen. Tijdens de Museumnacht willen we de artistieke kant voorop stellen.”

Dat de Blauwe Moskee in Amsterdam wel een wekelijkse gebedsoproep wil op vrijdag, kan hij begrijpen. Toch zegt hij: “Ik zie liever dat het eerst breed geaccepteerd wordt in Amsterdam, en dat we dan pas een gebedsoproep realiseren. Het moet wel acceptabel zijn voor iedereen. Waarom zou het een discussieonderwerp moeten zijn?” Dat de Fatih-moskee eerst een katholieke kerk was, vindt hij alleen maar mooi. “Het is een gebedsruimte, waar God vereerd werd.”

Lees artikel