Katholieken rondom Baudet ‘Thierry kan het debat flink opschudden’

Katholiek Nieuwsblad

De opmars van Forum voor Democratie lijkt niet te stuiten. In de zoektocht naar praktiserend katholieken die actief lid zijn van de partij, stuitten we op een ex-lid, een ‘slapend’ lid en een lid dat zichzelf expliciet “géén FvD’er” noemt. Wat trekt hen als katholiek aan in Forum voor Democratie en wat staat hun juist tegen?

 

Michiel Hemminga weet de aantrekkingskracht van FvD op katholieken wel te verklaren. Ook waarom de liefde in sommige gevallen snel bekoelt…

Hoe raakte je betrokken bij FvD?
“In het begin speelde vooral mee dat ik Thierry sympathiek vind. Hij is een aardige jongen. Hij sprak mij zelf aan: ‘Word toch lid.’ Ik kwam ook al bij de bijeenkomsten van de denktank voordat het een politieke partij werd. Ze hadden interessante thema’s en discussies. Dus dacht ik: vooruit, ik steun ze…”

Welke thema’s herken je als katholiek bij Forum?
“Het partijprogramma was nog niet direct duidelijk. Het was helder dat de partij kritisch zou zijn ten aanzien van de Europese Unie en migratie, verder lagen de standpunten redelijk open. Wat mij aansprak, was dat deze partij insprong op de onvrede onder veel gelovigen over wat Thierry ‘het partijkartel’ noemt. De gevestigde orde van grote partijen die qua inhoud dicht op elkaar zitten, biedt weinig alternatieven. Thierry beloofde om daar een nieuw en intellectueel alternatief voor te bieden. Dat is voor een groot deel zijn aantrekkingskracht: dat hij niet echt een politicus is, maar iemand die boeken heeft geschreven. Hij heeft nagedacht over de toekomst van dit land en heeft er grote plannen voor. In die zin lijkt hij op wijlen Pim Fortuyn. Hij komt van buitenaf in een bestel dat vastgeroest zit.”

Lees artikel