Katholiek in een moslimland | Tekst: Sjoukje Dijkstra

Katholiek in een moslimland

Katholiek Nieuwsblad

Voor de 26e keer ging deze week 30 Dagen Gebed van start. Een actie van Frontiers.org, waarbij christenen wereldwijd tijdens de ramadan bidden voor moslims.

 

Ook de katholieke Merna Kareem (24) uit Irak bidt voor moslims. Niet alleen gedurende de ramadan. Als katholiek vanaf de geboorte heeft ze van jongs af aan meegekregen te bidden voor anderen. De moslims in haar land bidt ze vooral vriendelijkheid toe in hun harten. “Ik bid dat ze in vrede mogen leven met christenen”, zegt ze.

Vertrouwen
Dit laatste wordt steeds moeilijker. Ze vertelt hoe moslims en katholieken vroeger in vrede leefden. “Sinds IS onze stad heeft overgenomen, is alles veranderd. Waar er in het verleden geen verschil leek te zijn tussen moslims en christenen, en mensen goed met elkaar omgingen, is nu het vertrouwen weg.” Slechts een paar mensen gaan nog steeds op dezelfde manier als voorheen met hun moslimbuurman en -buurvrouw om.”

Ze is er trots op om katholiek christen te zijn, en komt er graag openlijk voor uit. “Als iemand meer wil weten over mijn Redder, zal ik hem graag antwoorden en uitleggen wat Hij van ons verwacht.” Volgens Merna wil God vooral een zuiver hart van ons. Zonder zonde. Om die reden vast ze dan ook geregeld. “Dat is niet alleen van voedsel en drank. Als katholiek doe ik afstand van de zonde. Tijdens de vastentijd is dat mijn focus. Dat is belangrijker dan vasten van eten en drinken alleen.”

Afgestudeerd
Merna is een ambitieuze studente en is afgestudeerd in Engels aan het College of Education. Ze geeft momenteel als vrijwilliger les op school. Haar droom is om haar mastertitel te behalen en om bij een organisatie te werken, waar ze zich bezig kan houden met een van haar passies: “Ik houd van lesgeven, vertalen en het schrijven van verhalen en artikelen”, lacht ze. Wat ze gaat doen, weet ze nog niet precies. “God zal mij leiden.”

Bekijk artikel