IJsselbode week 12 met artikelen geschreven door Sjoukje Dijkstra

IJsselbode week 12

De IJsselbode

De IJsselbode is een huis-aan-huis krant die iedere dinsdag verschijnt in de regio Haastrecht, Oudewater en Montfoort. Sjoukje Dijkstra schrijft regelmatig artikelen voor de IJsselbode. Een paar artikelen uit de IJsselbode van 12 maart 2019.

Montfoort en Linschoten aangesloten bij HARTSLAGNU.NL
“Handelen is altijd de beste optie bij een hartstilstand”

Nu de overeenkomst tussen de Ravu (regionale ambulance voorziening Utrecht) en gemeente is getekend, is de gemeente Montfoort/ Linschoten aangesloten bij Hartslagnu.nl. “De volgende stap? Zoveel mogelijk AED’s en burgerhulpverleners”, aldus Dolf van den Berg van Gezond Linschoten.

Afgelopen woensdag was het officieel tekenmoment, waarbij de overeenkomst tussen de gemeente en Ravu werd ondertekend. Tegelijkertijd met de ondertekening werd de nieuwe AED bij de molen ‘De Valk’ op feestelijke wijze ‘geopend’. Een select en genodigd gezelschap was hierbij aanwezig. De overeenkomst houdt in dat Montfoort en Linschoten nu officieel zijn aangesloten bij Hartslagnu.nl. Dit is het oproepsysteem wat ingezet wordt bij een reanimatie om burgerhulpverleners in te zetten.

Bekijk artikel

Wordt u burgerhulpverlener?
Montfoort en Linschoten ‘hartveilig’

“Het kan je buurman zijn of jouzelf overkomen.” Juist die gedachte drijft de mensen uit de werkgroepen Gezond Linschoten en Buurtcommissie Wulverhorst om zoveel mogelijk burgers te mobiliseren om burgerhulpverlener te worden, en te leren reanimeren.

Irene de Vries zet zich mede om die reden ook in voor Montfoort/ Linschoten ‘hartveilig’. Bij haar was het echt een buurman van een paar huizen verderop die zij moest reanimeren, terwijl ze op dat moment nog weinig van reanimeren wist. Haar BHV (Bedrijfshulpverlening) had ze op zak, zo geeft ze aan. “Dat had ik niet bijgehouden.” Haar man deed borst compressies. Ze haalden mij erbij om te helpen. Het ging echt als in een film. Binnen no time was de ambulance er en stonden er tien hulpverleners. Toen ik hem uiteindelijk zag weggaan, dacht ik: ‘Dit komt nooit meer goed.’ Daarna is hij geopereerd en is hij toch weer bijgekomen en is hij uiteindelijk goed hersteld .” Naderhand heeft ze hem nog wel eens zien lopen en dat is dan toch echt bijzonder. “Het is zo onwerkelijk”, geeft ze aan. Tegelijkertijd is ze dankbaar dat ze mee heeft mogen helpen om zijn leven te verlengen. “Als ik hem zie, is dat wel wat ik voel.”

Bekijk artikel

“Wat jammer dat jullie weggaan, maar waar zitten jullie eigenlijk?”
De Wereld Winkel en VVV Montfoort gaan dicht

Ooit begon de Wereld Winkel als een kraam bij het Oude Stadhuis, sinds 1997 kreeg de Wereld Winkel een eigen onderkomen. Na 22 jaar staat de winkel vol duurzame cadeaus en snuisterijen, die ook dient als toeristisch informatiepunt, op het punt om de deuren voorgoed te sluiten.

Dat is met een zwaar hart, maar het is niet anders, zo laat voorzitter Ans van Vliet weten die zich al 12 jaar als vrijwilliger voor de Wereld Winkel in zet. Dat het na Daags (voorheen Blokker) en ZigZag al de zoveelste winkel is op het rijtje dat dicht gaat in Montfoort, weet ze wel te verklaren. “Veel van de producten, waarmee we ons vroeger onderscheidden op fair trade gebied, worden tegenwoordig ook in de supermarkt verkocht.” Vrijwilliger Margriet den Hartog die ook sinds jaar en dag, enkele dagdelen per week de winkel runt, vertelt: “De cadeautjes kopen veel mensen tegenwoordig op internet.” Beiden zijn van mening dat het ook niet heeft geholpen dat de apotheek, die tot 2008 in de Keizerstraat gevestigd was, verhuisde. “De loop was daarmee uit de straat.” Den Hartog voorspelt: “Als het zo doorgaat wordt Montfoort een slapende stad.” Gevraagd naar wat de gemeente Montfoort kan doen om dit te voorkomen, geven ze beiden aan dit niet te weten.

Bekijk artikel

Toneelgroep Graaf Jan treedt op met De IJsselzangers

Op 21 en 23 maart kan cultureel minnend Montfoort zijn hart ophalen bij de gecombineerde voorstelling van Toneelgroep Graaf Jan en Shantykoor de IJsselzangers. “Het wordt een kostelijke avond”, aldus Grace den Houdijker van de toneelgroep.

De avond begint om 20.00 uur met de voorstelling ‘Tussen Kunst en Kitch’, naar het gelijknamige televisieprogramma van de AVROTROS. “Het is een zogenaamde eenakter”, aldus toneelliefhebster Den Houdijker. “Dat betekent dat we in een uurtje tijd op ludieke wijze het bekende tv-programma naspelen, waarbij voorwerpen getaxeerd worden. We hebben zelfs reclame tussendoor”, lacht ze. “Hoe dat eruit ziet, dat moeten de mensen zelf maar ontdekken.”

Bekijk artikel