Geloofstwijfel? Zoek antwoord! - Katholiek Nieuwsblad door Sjoukje Dijkstra

Geloofstwijfel? Zoek antwoord!

Katholiek Nieuwsblad

Uit een onderzoek van Alpha-Youth en EO BEAM blijkt dat 80% van de christelijke jongeren geloofstwijfels heeft. KN vroeg twee katholieke jongeren hoe het bij hun zit, en een studentenpastor om advies.

‘Hoe zit dat met die heiligen?, vragen ze dan’

Vera Janssen (20) studeert Voeding en Gezondheid aan de universiteit in Wageningen. Ze twijfelde nooit echt aan het bestaan van God. “Wel twijfel ik over hoe ik in het geloof sta, en hoe Hij doorwerkt in mijn leven.”

Bij haar studentenvereniging heeft Janssen veel evangelisch-christelijke vrienden. “Dat is heel anders dan ik van huis uit gewend ben. Je gaat jezelf dan automatisch vergelijken met hoe andere christenen het geloof ervaren.” Hiervan leerde ze vooral veel.

Vera

‘Het geloof hoeft niet dicht getimmerd te zijn met antwoorden’

Studente Hester van Beers (22) heeft nooit getwijfeld aan het bestaan van God. Wel gelooft ze “dat elke religie wel iets van waarheid bevat”.

Hester van Beers houdt zich al geruime tijd bezig met het onderzoeken van verschillende religies. “Waar ik nieuwsgierig naar ben, is: welke onderdelen van mijn geloof zijn waarheid, en welke zijn cultureel beïnvloed?” Ze denkt dat alle stromingen binnen het christendom uiteindelijk onder andere een gevolg zijn van de manier waarop mensen de Bijbel interpreteren, en welke autoriteit ze die meegeven.

Hester | Foto: Pam van den Broek
Foto: Pam van den Broek

‘ Je leven is te belangrijk om deze vragen niet serieus te nemen’

Het hart van studentenpastor Michiel Peeters bloedt: zoveel jongeren die ervaren dat zij binnen de Kerk niet de ruimte krijgen om te praten over hun geloofstwijfels.

Peeters heeft een inloopspreekuur aan de Universiteit van Tilburg. Hij adviseert twijfelaars om vooral op zoek te gaan naar antwoorden. “Stap op mensen af, bij wie je vragen ook serieus worden genomen, maar bovenal: schreeuw! ‘God, als U bestaat, onthul U dan aan mij!’” Ook wie niet in God gelooft, kan dat in alle redelijkheid vragen. “Als je in een bos verdwaald bent, is het ook redelijk om te gaan roepen.”

Michiel
Lees de verhalen