Dweilen door Montfoort | Tekst: Sjoukje Dijkstra

Dweilen door Montfoort

De IJsselbode

Van sleuteloverdracht, gezinscarnaval tot optocht.

KNOPENGEIN – “Het stemt me ook altijd wel een beetje droevig de stad een week uit handen te moeten geven”, aldus burgemeester van Montfoort, Petra van Hartskamp bij de sleuteloverdracht afgelopen vrijdag. Prins Carnaval Ruben l’Homme de la Lune nam de sleutel met plezier in ontvangst. Montfoort is deze hele week Knopengein.

Zowel de prins als prinses, dit jaar Daniëlle la Pailette de Fête Parfait, verklaarden plechtig alle dagen van de week hun plicht te doen en carnaval te vieren, waarbij prinses Daniëlle wel nu en dan een sinsasje eiste van haar raadsvrouwen. Na officieuze plichtplegingen vertrekt de hele stoet richting de ‘Leutbunker’ in de Heeren van Montfoort, alwaar de prins een test moest afleggen om binnen te kunnen gaan. De ‘Leutbunker’ is voor de rest van het carnaval een centraal punt, waar de prins en prinses en hun gevolg zich kunnen terugtrekken in onder andere Café De Plaats, Bolle Harry, op de scholen en bij de RK kerk.

Gratis Limonade

Op het gezinscarnaval, dat zaterdag voor de vierde keer plaatsvond, kwamen tientallen mensen af. “Dat is al meer dan in het begin, vier jaar geleden. Toen was het echt een handjevol”, aldus een carnavalvierder, die hier nu ook met de kids is voor de vierde keer.

Kinderen springen enthousiast op het springkussen, dat ze aan alle kanten omver probeerden te trekken. Ondertussen genieten de ouders van een biertje. Voor de kinderen is gratis limonade, en aan het einde van de middag staan er patat met snacks op tafel. “Genieten!”, vindt een moeder, die net aan de hand wordt meegetrokken door haar kind.

Voor Judith Oostendorp is het de eerste keer dat ze naar het gezinscarnaval gaat in de ‘Leutbunker’. Ze betitelt zichzelf als die-hard carnavalvierder, die elk jaar minstens drie dagen per week carnaval viert. “Het is me met de paplepel ingegoten”, lacht ze. Het gezinscarnaval vindt ze erg gezellig. “Mijn dochter is nu vier jaar. Nu kan het, dacht ik.” Maandag is ze er ook weer bij, geeft ze aan, want daar neemt ze speciaal vrij voor. “En zondag ben ik natuurlijk bij de optocht.”

Aan de optocht van zondag, die één van de grootste is in de omgeving, doen doorgaans zo’n zeventig praalwagens mee, waaronder ook wagens uit Uivergein (Oudewater) en Kwakbollenpoel (Harmelen). Ondanks het koude, regenachtige weer, is het ook dit jaar weer druk langs de route. Duizenden mensen komen af op de optocht, die volgens velen de mooiste is van de regio. Sommigen komen er voor uit Woerden fietsen, anderen komen uit Uivergein, maar het grootste gedeelte van carnavalvierders in Knopengein komt daadwerkelijk uit Knopengein, zo leert een kleine rondgang onder de toeschouwers.

Bekijk artikel