Drie powervrouwen in 't zonnetje

De IJsselbode

Vrijdag 8 maart is het Internationale Vrouwendag. In het kader van deze dag, vertellen drie powervrouwen uit Montfoort wat hen drijft, wie hun voorbeeld is en hoe ze vinden dat Montfoort het doet op gebied van vrouwenemancipatie.

Nel Vlooswijk

Sinds jaar en dag is Nel Vlooswijk vrijwilliger in Montfoort. Op scholen, in de bibliotheek en later kwam SWOM op haar pad. Al meer dan 35 jaar brengt ze maaltijden rond, en dit jaar is het achtste jaar op rij dat ze de SWOM vakantiereis organiseert en begeleidt samen met Mieke Callaars.

Vlooswijk betitelt zichzelf niet als powervrouw. Wel meent ze dat vrijwilligerswerk bijdraagt aan de emancipatie van de vrouw. “Ook dat maakt je zelfstandig en zorgt ervoor dat je je nuttig voelt”, lacht ze. Op serieuzere toon vervolgt ze: “Toch is het goed dat er zo’n Internationale Vrouwendag is, maar dan met name voor de vrouwen in landen, waar vrouwen nog niet zoveel rechten hebben als mannen.”

Vlooswijk is blij dat er in de afgelopen 40 jaar zoveel is veranderd voor vrouwen in onze samenleving. Desondanks voelt ze het niet als gemiste kans dat ze zelf vooral als huisvrouw voor het huishouden en haar vier kinderen zorgde. “Ieder mens is een mens van zijn tijd. In deze tijd zou ik hetzelfde doen als mijn dochter”, zegt ze. “Studeren en vervolgens werken.”

Nel Vlooswijk

Nienke van Kortenhof

Ze is bekend van Hartjes op de Fiets in Montfoort in samenwerking met Veilig Verkeer Nederland, dat ook landelijk aanslaat. Daarnaast heeft ze recent samen met andere vrouwen een vrouwen carnavalsvereniging opgericht in Montfoort. “Aansluiten bij de mannelijke vereniging kon niet.”

De vrouwelijke carnavalsvereniging is ontstaan vanuit de vrouwenraad, die drie jaar geleden als is opgericht. “In november hebben we ons bij de Kamer van Koophandel laten registeren als carnavalsvereniging. Daarmee krijgen we ook officieel aanzien en kunnen we doorpakken. We laten zien dat het ons serieus is, en dat we er voor de lange termijn voor willen gaan. “

Van Kortenhof geeft daarbij aan dat het een het ander niet bijt. “Wij vullen Les Boutonniers aan en doen ook veel met elkaar. Samen willen we carnaval breed uitdragen, in saamhorigheid voor iedereen. Dat maakt dat vrouwen een grotere rol verdienen, dan dat we voorheen hadden. Wat we bovendien merkten bij met name de kleine kinderen, dat de kleine meisjes die grote mannen met veren imponerend vonden. Je ziet dat juist die groep door ons het carnaval ook heel leuk gaan vinden, en de meisjes willen allemaal prinses zijn.”

Als het over carnaval gaat, dan vindt de vereniging voorzitter dat de prinses van 2019, Daniëlle la Paillette de Fête Parfait, echt het voorbeeld is van de ultieme powervrouw. “Mooier dan haar kunnen we onze prinses niet hebben”, lacht ze. “Ze is prachtig.”

Nienke van Kortenhof

Burgemeester Petra van Hartskamp

Ze ziet het als een groot compliment, dat zowel Nienke van Kortenhof als Nel Vlooswijk haar als voorbeeld powervrouw noemen. “Ik word er ook wel een beetje verlegen van”, geeft ze toe. “we doen tenslotte allemaal ons best”, aldus de burgemeester van Montfoort, Petra van Hartskamp.

Als powervrouw kon ze in het rijtje van drie natuurlijk niet ontbreken. Van Hartskamp vertelt blij te zijn in Nederland geboren te zijn, waar de vrouwenemancipatie ervoor gezorgd heeft dat vrouwen en mannen gelijke kansen krijgen. “In ieder geval zo heb ik dat zelf ervaren”, zegt ze. “In veel andere landen is er nog een weg te gaan en het is goed om met die vrouwen solidair te zijn. Overigens zijn er veel meer doelgroepen die onze steun verdienen.”

Petra van Hartskamp | Burgemeester Montfoort
Lees de verhalen