Digi-café in het DoeMeeHuis voor ALLE vragen over digitale zaken én een kopje leut | Tekst: Sjoukje Dijkstra

Digi-café in het DoeMeeHuis voor ALLE vragen over digitale zaken én een kopje leut

De IJsselbode

“Mensen komen vooral met vragen over basale dingen. Zoals foto’s sturen van hun kleinkinderen…”

Vanaf 27 februari wordt het al elke woensdag gehouden: Het Digi-café in het SWOM DoeMeeHuis. Tussen 10.00 en 12.00 uur kunnen mensen binnenlopen met vragen over hun smartphone, tablet of computer.

Paul Koster loopt net weg bij het DoeMeeHuis. Hij is bij het Digi-café geweest en heeft weer wat opgestoken, zo zegt hij, terwijl hij zijn fiets van het slot afhaalt. Het heeft hem echt geholpen om te leren hoe je met al die “digitale dingen” om moet gaan, en hij blijft komen tot hij alles onder de knie heeft. Initiatiefnemers John Verhoeven en Kees Orij menen dat er veel behoefte is, maar tot nu toe vertellen zij, is de inloop niet heel groot.

Gemiddeld komen er drie deelnemers per keer binnen. Beiden denken dat dit komt, doordat het onbekend is, maar ook door het imago van SWOM. “Mensen denken dat dit alleen is voor mensen die hulp nodig hebben, en willen niet in die categorie vallen. Dat willen we doorbreken”, aldus Orij. “Ze moeten even een drempel over”, aldus Verhoeven. “Daar helpen wij graag bij.”

Terwijl ze dat vertellen, komt er een mevrouw binnen die ergens heeft gelezen over het Digi-café. Zij vraagt hoe het Digi-café nu eigenlijk werkt: “Kan ik gewoon binnenlopen? Hoe werkt het? Moet je je opgeven per keer?” Ze vertelt: “Ik kan best met een tablet uit de voeten, maar heb wat vragen. Zoals foto’s versturen. Hoe dat nu eigenlijk gaat. Dat wil ik wel leren.”

Bekijk artikel